40 évvel később: a Világjátékok 2029-ben visszatérnek Karlsruhéba

Készült2024-05-03

40 évvel később: a Világjátékok 2029-ben visszatérnek Karlsruhéba

Ez már hivatalos! Karlsruhe ad otthon a 2029-es Világjátékoknak, egyszersmind az első olyan város, mely az 1981-es kezdetek óta másodjára töltheti be a rendező szerepét.

Németország nagy múlttal és tapasztalattal rendelkező házigazda, hiszen számtalan jelentős sporteseménynek adott már otthont, köztük az 1989-es és 2005-ös Világjátékoknak is, előbbit Karlsruhéban, utóbbit Duisburgban rendezték. Európa szívében, a francia határ közelében fekvő délnyugat-német várost a Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) jelölte, mint lehetséges rendezőt, mely így 2029 nyarán, negyven évvel azután, hogy először adott otthont a Világjátékoknak, ismételten a házigazda szerepét töltheti be.

Az ajánlattételi eljárást és az IWGA Végrehajtó Bizottságának alapos mérlegelését követően a küldöttek hozták meg a végleges döntést. A bejelentésre Esslingenben, a IWGA éves közgyűlésén került sor 2024. május 1-én.

José Perurena, az IWGA elnöke bejelentésében hangsúlyozta: „Németország erős elkötelezettséget mutatott a Világjátékok iránt és kiváló feltételeket biztosított a sportolók számára a múltban is ahhoz, hogy a legjobbat tudják kihozni magukból. Nagyon hálásak vagyunk és izgatottan várjuk, hogy visszatérhessünk Karlsruhéba! Németországi barátainkkal való hosszútávú együttműködésünknek köszönhetően tudjuk, hogy a Világjátékok nemzetközi közössége világszínvonalú sporteseményekre és szórakozásra számíthat Európa egyik legdinamikusabb városában. Az IWGA örömmel hallotta, hogy több német város is szívesen vállalta volna a rendező szerepét, de örülünk, hogy a DOSB úgy döntött, hogy teljes mértékben Karlsruhe pályázatát támogatja!”– zárta szavait a sportvezető.

 

„A Világjátékok visszatérnek! – mondta Karlsruhe főpolgármestere, Dr. Frank Mentrup – Örülünk az IWGA belénk vetett bizalmának, hogy 1989 után ismét első osztályú nemzetközi sporteseménynek adhat otthont Karlsruhe városa és a régiónk. Óriási öröm számunkra ez a lehetőség, hogy egy kozmopolita és izgalmas játékokat rendezhessünk!”

 

Jürgen Scholz, a Baden-Württemberg Tartományi Sportszövetségének elnöke elmondta: „Fantasztikus, hogy a 2029-es Világjátékok Karlsruhéban lesznek! Először is szeretnem megköszönni az IWGA küldötteknek: jól döntöttek! Szívből gratulálok és köszönöm mindazoknak, akik részt vettek a pályázatában, és szponzorként támogatják a rendezvényt! Karlsruhe sportváros, sportot szerető polgárokkal. Ezt minden évben bizonyítják is azt itt rendezendő arany kategóriás fedettpályás atlétika versennyel, ahogy tették ezt 1989-ben is, az első karlsruhei Világjátékokon. Biztos vagyok benne, hogy szívélyes fogadtatásban részesülnek majd a sportolók mind a városban, mind annak környékén, a Baden-Württembergből és a környező régiókból érkező nézők pedig minden versenyhelyszínen fergeteges hangulatot biztosítanak majd.”   

 

A 13. alkalommal megrendezésre kerülő Világjátékok mintegy 4000 világklasszis sportolót fogad majd, akik közel 100 országból, a világ minden pontjáról érkeznek majd, hogy versenyezzenek a  mintegy 35 sportágban.

Az IWGA a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elismert és támogatott nonprofit nemzetközi szervezet. Az IWGA 40 nemzetközi sportági szakszövetséget foglal magába, igazgatja és népszerűsíti a Világjátékokat, ami egy négyévente megrendezésre kerülő, mint egy 35 sportágat felvonultató multisport esemény. A következő Világjátékok 2025. augusztus 7. és 17. között kerül megrendezésre a Kínai Népköztársaságban, Csengtuban. Ez lesz a 12. a sorban, amin várhatóan mintegy 100 országból, közel 5000 sportoló vesz majd részt. A legutóbbi játékok házigazdája az albamai Birmingham volt.

Forrás: www.theworldgames.org