A flag football és a cheerleading csatlakozott az IWGA családhoz

Készült2024-05-02

A flag football és a cheerleading csatlakozott az IWGA családhoz

Május 1-én tartotta éves közgyűlését a IWGA, melyen a tagság megszavazta a Nemzetközi Amerikai Futball Szövetség (IFAF) és Nemzetközi Cheer Unió (ICU) kérelmét, ezáltal két új, teljesjogú taggal bővült a szervezet tagszövetségeinek száma.

Esslingenben tartotta május első napján éves közgyűlését az IWGA, ahol a szervezet tagjai áttekintették az IFAF és z ICU felvételi kérelmét, majd megszavazták a két szervezet csatlakozását az IWGA családhoz, amelynek így már 40-re nőtt tagszövetségeinek száma. Mindkét sportág szerepelni fog a 2025-ös csengtui Világjátékok programján.

Az IFAF nevében szereplő amerikai futball, jelen esetben az úgynevezett flag football, vagyis a „zászlós foci”, ami a 2022-ben már szerepelt a játékok programján. Ez egy rövid, gyors és érintés mentes sportág, amely az amerikai foci egy elérhetőbb, inkluzívabb változta és ami valószínűleg a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjában is helyet kap majd. A becslések szerint több mint 100 országban közel 20 millióan űzik ezt a sportágat, ezek a számok pedig nőni fognak a jövőben!

A cheerleading, rövidebb nevén cheer sport, a tánc és az akrobatika elemeit felvonultató csapatsportág. Az ICU-t 2021-ben a NOB elismerte a sportág világszintű irányítótestületeként.

„Örülök, hogy az IFAF és az ICU is immár teljesjogú tagjainkká váltak, köszöntöm őket az IWGA családban! A flag football és a cheerleading két igen népszerű sportág, melyek tovább növelik a Világjátékok népszerűségét!” – mondta el az IWGA elnöke, José Perurena

Az IFAF elnöke, Pierre Trochet elmondta: „Az IFAF nevében szeretnék köszönetet mondani az IWGA-nak, Perurena elnök úrnak és tagságnak, hogy biztosították annak lehetőségét, hogy most már mi is teljesjogú tagként vehetünk részt a közös munkában! Számos mérföldkövet éltünk már meg együtt a 2005-ös duisburgi játékoktól kezdve, ahol a meghívott sportágként vettünk részt, egészen a 2022-es birminghami Világjátékokig, ahol már a hivatalos programban szerepeltünk. Álig várjuk a közös munkát, hogy az IWGA-val és tagtársainkkal együtt dolgozhassunk a csengtui játékok sikeréért és támogassuk a szervezetet céljainak megvalósításában az elkövetkezendő években!”

 

„Az ICU teljes jogú tagként való felvétele az IWGA családba hihetetlen mérföldkő a cheer sportolók milliói számára világszerte, valamint edzőink, tisztségviselőink, nemzeti szövetségeink és a cheer rajongók számára egyaránt. Az ICU legmélyebb elismerését fejezi ki az IWGA elnökének, José Perurenának és az IWGA tagjainak a pozitív szavazásért, valamint a belénk vetett bizalmukért, hogy értékes és tevékeny közreműködői lehetünk a Világjátékoknak. Az IWGA tagjaként az ICU várja, hogy egy felejthetetlen esemény részese lehessen Csengtuban és az azt követő Világjátékoknak az elkövetkezendő években!” – mondta Jeff Webb, az ICU elnöke.

Karl Olson, az ICU főtitkára

Forrás: www.theworldgames.org