Aerobik: Aranyvasárnap a portugál Világkupán

Készült2022-03-28

Aerobik: Aranyvasárnap a portugál Világkupán

Két aranyéremmel zárták a magyar aerobikosok a portugál Világkupát, a Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs alkotta trió 21.368 ponttal, a Bali Dániel, Mazács Fanni vegyespáros pedig 21.100 ponttal lett első, ráadásul az utánpótlás-versenyzők is kiválóan szerepeltek, hiszen három aranyérmet is szereztek.

A portugáliai Világkupa zárónapján a kategóriánkénti finálékat tartották meg. A magyar küldöttség két döntőben volt érdekelt: a vegyespárosok és a triók mezőnyébe is két-két egység kvalifikált. A vegyespárosoknál a PSN Zrt. vb-ezüstérmes párosa, Bali Dániel és Mazács Fanni a brazil kettőssel holtversenyben az első helyen (20.800 pont) került a döntőbe, míg a Fejér Fruzsina-Poscher Bálint duó (18.425 pont) hatodikként. A magyar delegáció elsőszámú egysége remek gyakorlatot mutatott be, három tizeddel növelte selejtezőbeli pontszámát (21.100), és nem talált legyőzőre a mezőnyben. A Fejér-Poscher duó 19.050 ponttal a hatodik helyen végzett.

A trióknál szintén két egység, a Bali Dániel, Farkas Balázs, Mazács Fanni (HUN1) és a Fejér Fruzsina, Lőcsei Zoltán, Poscher Bálint (HUN2) alkotta hármasok kvalifikáltak, tették mindezt úgy, hogy az első egység (20.600) a legjobb eredménnyel, míg a második számú (19.322) ötödikként jutott döntőbe. A fináléban a PSN Zrt. triója nem hagyott kétséget győzelme felől, és Baliék új gyakorlatukkal 21.368 ponttal, maguk mögé utasították a mezőnyt, köztük a másik magyar egységet is (19.922 pont; 4. hely), így a dobogó tetejére állhattak.

A felnőttek mellett az utánpótlás számára is rangos nemzetközi viadalt tartottak Portugáliában, a magyarok itt is remekeltek. A 12-14 éveseknél az aerodance kategóriában a Deák Enikő, Gajdos Nelli, Kárász Lotti, Máthé Kata, Mizsér Norina, Moldvai Mira, Szabó Eszter, Szirtes Kíra alkotta csapat 16.900 ponttal aranyérmes lett. A junioroknál a Csitkovics Fanni, Mikulecz András, Nádudvari Patrik alkotta trió a 2. helyen végzett 18.500 ponttal. Csoportban Csitkovics Fanni, Himmel Tünde, Kőnig Antónia, Mikulecz András, Nádudvari Patrik nem talált legyőzőre, és megnyerte a kategóriát (19.050 pont). Aerodance-ben pedig a Antal Bianka, Csitkovics Fanni, Himmel Tünde, Koczka Rebeka, Nádudvari Milla, Petróczi Laura, Pintér Szonja, Sedlák Barbara összeállítású magyar csapat végzett az élen (17.000).

Bali Dániel: "Azt tudni kell, hogy ez volt az idei első versenyünk, emiatt mi erre a viadalra felkészülésként tekintettünk. Ahhoz képest, ahol éppen tartunk, úgy érzem, kihoztuk magunkból a maximumot. Mi kaptuk az egész verseny két legmagasabb - a trió és a vegyespáros - művészi pontszámot, azt gondolom, ezt mindenképpen érdemes megjegyezni."

Mazács Fanni: "Nagyon izgalmas versenyen vagyunk túl, de azt tudom mondani, hogy abszolút elégedettek vagyunk. Mind a két kategóriában, trióban és párosban is sikerült elsőként végeznünk. Először a trióval álltunk színpadra, és nagyon jó élmény volt, a gyakorlat jobban sikerült, mint az elődöntőben. Ezután következett a páros döntő, ahol a gyakorlat végére igencsak elfáradtunk, de a közönség szurkolása átsegített a holtponton, így ez a gyakorlat is szépen sikerült. Nagyon boldog vagyok."

Farkas Balázs: "Nagyon örülünk, azt hiszem mindenki nevében mondhatom. Ugye új gyakorlattal, egyedi koreográfiával készültünk a versenyre a szabálymódosítások miatt, ami egyből elnyerte a zsűri tetszését."

Sipos Mónika, utánpótlás-edző: "Várakozáson felül szerepeltek versenyzőink az év első nagy nemzetközi versenyén. Most volt először lehetőségünk az új versenygyakorlatok nemzetközi szintű bemutatására, amelyekről nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Jövő héten a Szlovák Openen versenyzünk, és készülünk tovább a júniusi világbajnokságra."