Első magyar pilótanőként debütál az Euroformula F3-ban Keszthelyi Vivien

Készült2021-04-26

Első magyar pilótanőként debütál az Euroformula F3-ban Keszthelyi Vivien

Első magyar pilótanőként debütál az Euroformula F3-ban Keszthelyi Vivien

Az elmúlt héten az autósport történelmében először magyar versenyzőnővel kezdődött meg a Forma-3-as nemzetközi szezon. Az Euroformula Open kétnapos hivatalos tesztje zajlott le Keszthelyi Viviennel, aki az idényben többek között a Formula kategóriákban rutinosnak számító két amerikai csapattársától tanulhatja a legtöbbet a Forma-1 felé vezető út utolsó előtti állomásának számító F3-as kategóriában.

A Team Motopark március végén jelentette be hivatalosan, hogy szerződtette Keszthelyi Vivient, aki a mezőny egyetlen női versenyzőjeként szerepelhet a Forma-3-as Euroformula Openben a 2021-es szezon során. Az azóta eltelt időszakban a 20 éves magyar versenyző most először ismerhette meg újdonsült csapata teljes személyzetét, április 19-20-án, a barcelonai hivatalos kétnapos kollektív teszten pedig már új beállításokkal készülhetett a kihívásokkal teli szezonra.

„Kétségkívül hatalmas lépés ez számomra. Új csapatban, teljesen új szakemberekkel megismerkedve, egy új technikára épülő Forma-3-as autóban fejlődhetek, éppen ezért szeretném a lehető legtöbbet kihozni a felkészülési időszakból, és minél többet tanulni. A tesztek során már a különböző ez évi szabályoknak megfelelően próbálták a beállításokat a mérnökök. Az idény első részében mindenképpen a gumik viselkedésének megismerését és egykörös tempóra való felkészülést céloztuk meg” – fogalmazott Keszthelyi a teszthétvégét követően.

A magyar pilóta május 2-án a Portugál Nagydíjon debütálhat, ami több szempontból is kihívást jenlent az új sorozatban, mely a Forma-1 betétfutamaként szerepel majd a hétvégi programban.

„Nem kis feladat rögtön az első Forma-1-el közös hétvégén bemutatkozni, mivel így nekünk is az F1-el azonos szabályrendszer szerint kell versenyeznünk, amellyel nekem még nincs tapasztalatom a mezőnyben. Ennek ellenére minden tőlem telhetőt megteszek, hogy mindent megismerjek, és felkészüljek Portugáliában a verseny előtti két szabadedzésen. Addig a hét folyamán helyszíni szimulátoros teszteken próbáljuk modellezni az autó viselkedését, miközben a pálya egyedi vonalvezetését is vizsgáljuk, hogy amikor eljön a pillanat, csak a versenyzésre és a gumik viselkedésére összpontosíthassak. Már az első hétvégén szeretnék minél több tapasztalatot gyűjteni az autóról és a versenytempóról, melyet ebben a tapasztalt versenyzőkből álló mezőnyben kell majd felvenni” – emelte ki.

Keszthelyi csapattársa a Team Motoparknál az a Cameron Das és Jak Crawford lesz, akik tavaly, illetve idén két Forma-3-as sorozatban is indulnak párhuzamosan, és az eddigi, Formula kategóriákban töltött intenzív programjuk alapján rutinos versenyzőnek számítanak az F3-ban.

„A lehető legjobb helyzetben van az, aki erős, tapasztalt csapattársakkal rendelkezik. Jak és Cameron kiváló tapasztalatokkal rendelkező pilóták, akiktől rengeteget tanulhatok a kategóriában. Célunk az, hogy egyénileg és csapatként is sikeresek lehessünk az idényben. Nagyon jó a kapcsolatunk, biztos vagyok benne, hogy kölcsönösen segíthetjük majd egymást a szezon folyamán. Kezdetekben a tapasztalatbeli különbségek miatt eltérő elvárások vonatkoznak ránk, mindegyikőnknek másfajta programot kell teljesítenie, amelyek elvégzésével sokat fejlődhetünk” – mondta Keszthelyi.