Indul a tájfutó Sprint Liga

Készült2021-04-22

Indul a tájfutó Sprint Liga

Indul a tájfutó Sprint Liga

Új hazai versenysorozat indul a legjobb magyar tájfutóknak. Az elmúlt két évtizedben előtérbe kerülő rövidtávú versenyforma népszerűsítésére hozta létre a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség a Sprint Ligát, amely első évében három futamból fog állni. A nyitó futamra május 22-én Szentgotthárdon kerül sor.

A tájékozódási futás hagyományosan a természetben űzött sportág, az elmúlt 20 évben viszont egy új versenyforma bontakozott ki: a rövidtávú, avagy sprint tájfutás. A hagyományos erdei versenyszámokkal szemben a rövidtávú futamokat városi környezetben bonyolítják le, a pályák hossza pedig mindössze 12-15 perc, azaz nagyjából 3,5-4,5 km. A feladat ugyanakkor nem változik: a győztes az, aki sorrendben megfogja a térképen szereplő összes ellenőrzőpontot, és elsőként ér a célba.

A rövidtávú tájfutás népszerűségét jól jellemzi, hogy a tavalyi évtől különvált az erdei és a sprint szakág világbajnoksága is. Páratlan években erdei, páros években pedig városi rövidtávú világbajnokságra kerül sor – a tavalyi világbajnokság kényszerű halasztása miatt ugyanakkor 2022-ben rendezik meg először önállóan a sprint vb-t. A városi tájfutóversenyek a médiában és a szurkolók körében is népszerűek, hiszen könnyebben közvetíthetőek és követhetőek, mint az erdei versenyek.

A rövidtávú tájfutás az idei évtől itthon is önálló versenysorozatot kap, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSz) ugyanis első alkalommal írta ki a legjobbaknak szóló Sprint Ligát. A sorozat három futamból fog állni. Az első két futamra májusban és júniusban kerül sor, a helyszínek pedig Szentgotthárd belvárosa és Óbuda lesznek. A döntőt pedig októberben rendezik egy egyelőre még nem ismert helyszínen. Az első két, egyaránt egyéni indításos futamon elért eredmények alapján a döntő futam vadászrajtos lesz, így végül az lesz a sorozat összetett győztese, aki elsőként szakítja át a döntőben a célszalagot.

A női mezőny nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú: ott lesz a rövidtávon egyetemi világbajnokságot nyerő Weiler Virág (Tabáni Spartacus) és a szintén rövidtávon junior világbajnoki harmadik helyezett, a versenyszámban országos bajnoki címvédő Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) is, ők a legnagyobb esélyesek az összetett aranyéremre. A férfiaknák rendkívül szoros a mezőny: a tavalyi országos bajnok Tugyi Leventének (Diósgyőri VTK) a legnagyobb kihívója a még junior korú Jónás Ferenc (Szegedi VSE), vagy a tavaly az év tájfutójának választott Bakó Áron (Tabáni Spartacus) lehet, ugyanakkor még további három-négy versenyző is reális eséllyel pályázik az első helyre.