IWGA NYILATKOZAT AZ UKRAJNAI HELYZETRŐL

Készült2022-02-27

IWGA NYILATKOZAT AZ UKRAJNAI HELYZETRŐL

A Nemzetközi Világjátékok Szövetsége (IWGA) támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) határozott állásfoglalását, melyben a lehető legerősebben elítéli az olimpiai béke orosz és fehérorosz kormány általi megsértését.

 

Az ENSZ Közgyűlése által 2021. december 2-án elfogadott olimpiai béke célja egy békés és jobb világ felépítése a sport és az olimpiai eszme révén.

A sportolók biztonsága az IWGA első számú prioritása, mélyen aggódik az ukrajnai IWGA sportközösség biztonsága miatt.

Az IWGA Végrehajtó Bizottsága 2022. március 4-én Madridban ülésezik, és dönt a 2022-es birminghami világjátékokkal és az IWGA éves közgyűlésével kapcsolatos konkrét intézkedésekről az olimpiai béke megsértése miatt.

Az IWGA végrehajtó testülete különösen figyelembe veszi a NOB határozott ajánlását, miszerint ne kerüljön ki orosz vagy fehérorosz nemzeti zászló, és ne játsszanak orosz vagy fehérorosz himnuszt a nemzetközi sporteseményeken.

 

A Világjátékok a Nemzetközi Világjátékok Szövetsége (IWGA) által négyévente megrendezett, több sportágat felölelő esemény, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatásával szervez. A The World Games 11. alkalommal kerül megrendezésre Birminghamben, Alabama államban, 2022. július 7. és 17. között. A világjátékokon 34 sportágból és több mint 100 ország 3600 sportolója vesz részt.