Magyar sportmászók versenyeztek a meiringeni boulder világkupán

Készült2022-04-14

Magyar sportmászók versenyeztek a meiringeni boulder világkupán

2022. április 8-10. között rendezték az év első IFSC Boulder Világkupa fordulóját a svájci Meiringenben. A magyar versenymászó válogatottat Tusnády Nimród, Vályi Gergő és Radics Attila képviselte.

A 2024-es párizsi olimpiára való felkészülés fontos sportszakmai eleme a világkupákon való versenyzés, hiszen minden versenyen más stílusban és más fogáskészletből épített utakon szerezhetnek tapasztalatot a mászók. A férfi versenyre 112-en neveztek, mondhatni, elég komoly volt az érdeklődés.

A meiringeni világkupa hírhedt a nehéz bouldereiről, és az útépítők ezúttal is kitettek magukért. Kőkemény utak várták a mezőnyt. Olyan nevek véreztek el a selejtezőben, mint Jakob Schubert, Jernej Kruder vagy Sean McColl. Az olimpiai bajnok Alberto Gines Lopezt Tunády Nimród és Vályi Gergő is megelőzte.

A magyar versenyzők közül a legjobb helyezést Tusnády Nimród érte el, ő 71. lett. Közvetlenül mögötte a 73. helyen zárt Vályi Gergő. Radics Attila kettővel Gines Lopez mögött, a 83. helyen végzett.

A Haslital Mountain Festival kiváló házigazda, ahol most is lelkes és értő közönség szurkolt a versenyzőknek, fantasztikus hangulatot teremtve. A női és a férfi verseny is látványos mászásokat hozott. A hölgyeknél az olimpiai bajnok Janja Garnbret pályafutása 32. világkupa-győzelmét szerezte, míg a férfiaknál a kétszeres világbajnok Tomoa Narasaki győzőtt.