MET-meghívó edzőknek filmbemutatóra: Ha mindenki segít...

Készült2022-12-21

MET-meghívó edzőknek filmbemutatóra: Ha mindenki segít...

A Magyar Edzők Társasága január 11-én mutatja be azt az ismeretterjesztő-oktató rövidfimet, amely végig kiséri egy diabétesszel élő sportoló gyermek napját és megszólaltatja azokat a szakembereket – orvosokat, pedagógusokat, edzőt – akik segítenek a diabétesszel élő gyermeknek teljes életet élni.

Sajnos az egész világon, így Magyarországon is, nő a diabétesszel élők száma. Az 1-es típusú diabétesz genetikailag kódolt, veleszületett betegség, míg a 2-es típusú elsősorban a helytelen életmód miatt alakul ki. Az 1-es típusú diabétesz már kisgyermek korban is jelentkezhet és az érintett gyermekek különleges bánásmódot igényelnek ahhoz, hogy teljesértékű életet éljenek.

A Kormány 2021-ben rendeletet alkotott az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjaik életkörülményeinek javításáról. A rendeletben a Magyar Edzők Társasága is kapott feladatot:

A Magyar Edzők Társasága gondoskodjon az edzők számára az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek sportolási feltételeit segítő megfelelő tájékoztatók, képzési programok szervezéséről, megvalósításáról. Gondoskodjon az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek életmódjához kapcsolódó, különösen a rendszeres testmozgásra ösztönző módszereket bemutató, és a javasolt táplálkozással, speciális étrend összeállításával összefüggő szakmai előadássorozat és képzés megszervezéséről az érintett gyermekek, szüleik, valamint a gyermekekkel foglalkozó pedagógusok, sportszakemberek és egyéb szakemberek részére.

A Magyar Edzők Társasága már a rendelet megjelenését megelőzően is foglalkozott ezzel a problémával. 2020-ban két konferenciájuk is a diabétesszel élők sportolásáról szólt. Egyik konferencián az OSEI szakemberei ismertették a diabétesszel élő sportolókkal kapcsolatos tudnivalókat az edzők, sportszakemberek részére, a másik konferencián az orvosok mellett testnevelő tanárok és edzők, valamint diabétesszel élő sportolók is megosztották tapasztalataikat.

2021-től a Sportért Felelős Államtitkárság Támogatást ad a feladatellátásához. Ennek felhasználásával jelentettük meg a „Diabéteszes gyermek a testnevelés órán és az edzésen” kiadványt, amely testnevelő tanárok, edzők és az érintett szülők részére tartalmaz hasznos ismereteket, tanácsokat. A Magyar Edző folyóirat 2022. évi első különszáma is a diabétesszel élő gyerekek sportolásával foglalkozik.

A 2022. évi támogatásból elkészült a „Ha mindenki segít…” ismeretterjesztő-oktató rövidfim, amely végig kiséri egy diabétesszel élő sportoló gyermek napját és megszólaltatja azokat a szakembereket – orvosokat, pedagógusokat, edzőt – akik segítenek a diabétesszel élő gyermeknek teljes életet élni. A film elkészítésében szakmai partnerként együttműködött a Sportos Cukorbetegek Egyesülete és a Semmelweis Egyetem 1. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája.

A rövidfilm bemutatója a Gyermekdiabétesz Napján, 2023. január 11-én 11 órakor lesz a Magyar Sport Háza elsőemeleti konferenciatermében.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2022. január 9-én 12 óráig lehet a www.magyaredzo.hu/jelentkezesesemenyre oldalon az űrlap kitöltésével!

A KEP, UEP, Gerevich edzők részvétele esetén 10 kreditpontot írnak jóvá számukra.

Forrás: MET