NVESZ közgyűlés a Magyar Sport Házában

Készült2024-05-14

NVESZ közgyűlés a Magyar Sport Házában

Megtartotta éves közgyűlését a Nemzeti Versenysport Szövetség, az eseményen részt vett dr. Bartha Csaba a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója, Molnár Zoltán a Magyar Edzők Társaságának elnöke, valamint Dr. Kamuti Jenő a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

Május 14-én a Magyar Sport Házában tartotta éves közgyűlést az NVESZ. A közgyűlés levezetője és egyben az NVESZ elnöke, dr. Mészáros János köszöntötte a megjelenteket, köztük dr. Bartha Csabát a MOB operatív igazgatóját, a Nemzetközi Fair Play Bizottság részéről Dr. Kamuti Jenő elnököt és Deregán Gábor ügyvezető-igazgatót, Huschek Erikát a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetőjét, valamint Molnár Zoltánt, a Magyar Edzők Társaságának elnökét.

 

Dr. Bartha Csaba köszöntőjében kiemelte mennyire fontos és nemes feladatot lát el az NVESZ az olimpián nem szereplő sportágak képviseletével kapcsolatban, valamint elismerését fejezte ki a tagszervezetek felé is, akik hasonló kihívásokkal néznek szemben, mint bármelyik, az olimpián szereplő sportágak sportszövetségei és jó lenne újra olyan sportágakat is látni az ötkarikás játékokon, mint a karate, vagy a búvárúszás, melyekben szintén szép sikereket könyvelhetett el a magyar sport az elmúlt időszakban. Nem utolsó sorban pedig gratulált dr. Mészáros Jánosnak, aki szombaton MOB Érdemérmet vehetett át, ezzel is értékelve azt az áldozatos munkát, melyet sok-sok éve végez a MOB-ban és az NVESZ-ben egyaránt.

 

Molnár Zoltán, a MET elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket, aki elmondta mennyire fontos szerepet töltenek be az edzők a sportolók életében, hiszen legyen az bármilyen sportág, az abban elért eredmények nagyrészben nekik is köszönhetők, hiszen nélkülük nem megy.

 

A közelmúltban sajnos két olyan meghatározó alkaja távozott a magyar sportnak, akik életművükkel hozzátettek az NVESZ történetéhez is: dr. Hammerl Lászlóra, és Györfi Jánosra egy perces néma tiszteletadással emlékeztek az egybegyűltek.

 

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt az NVESZ Elnökségének 2023. évi beszámolója, melyben említésre kerültek a tavalyi évben elért eredmények is, az olimpián nem szereplő sportágak összesen 205 vb, és 300 Eb dobogós helyezést értek el. A Szaúd-Arábiában megrendezésre került Küzdősportok Világjátékán résztvevő 120 nemzetből Magyarország az előkelő 10. helyen végzett az összesített éremtáblázaton. Az ENGSO-ban az NVESZ-t Oláh Gyárfás elnökségi tag képviseli a továbbiakban — tudatta a tagsággal sz NVESZ elnöke.

A közelmúltban is akadt fontos esemény, hiszen az IWGA május 1-én rendezett közgyűlésén dr. Mészáros János és a világszövetség első embere, José Perurena aláírtak egy együttműködési szerződést a két szervezet között, mely — többek között — azt is jelenti, hogyha Magyarország a jövőben úgy dönt, szeretne házigazdája lenni a Világjátékoknak, akkor arra az IWGA megadja a lehetőséget.

Az NVESZ nap és gála is hozott szép pillanatokat, mindkét esemény jó hangulatban telt. AZ NVESZ-nek egyre több szakmai szervezettel van jó kapcsolata, végezetül pedig Mészáros elnök úr megköszönte az államtitkárságnak is a támogatást, a tagság pedig egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Ezután Király József, a Felügyelő Bizottság elnöke ismertette a bizottság 2023. évi beszámolóját és 2024. évi munkatervét, valamint Himber Péter könyvvizsgáló a könyvvizsgálói jelentéseket, melyek az NVESZ 2024. évi költségvetési terével együtt szintén ellenvetés nélkül elfogadásra kerültek.

Utolsó előtti napirendi pontként az NVESZ Alapszabályának módosítását szavazta meg a tagság, melyre a 2004. évi I. törvény a Sportról 2024. január 1. napján életbe lépő változásai indokoltak.

A közgyűlés végén felvetésre került a tagfelvételi eljárás, valamint az egyes tagszövetségek sportdiplomáciában elért eredményei, mely témakörök megvitatása után dr. Mészáros János elnök úr megköszönte mindenkinek a részvételt és sok sikert kívánt az elkövetkezendő hónapokra!

Képek: NVESZ/Szalmás Péter