Több mint 100.000 nyilat lőttek ki a versenyzők

Készült2023-08-09

Több mint 100.000 nyilat lőttek ki a versenyzők

Öt versenynapot foglalt magában az a több mint egyhetes Terepíjász Európa Bajnokság, amelyet Sopronban rendezett a Magyar Íjász Szövetség július 23-30. között. A 17 ország közel 230 versenyzője három versenypályán mérhette össze tudását.

Az IFAA (International Field Archery Association) versenyrendszerében megrendezett európai rangadón az íjászoknak három típusú (field, hunter, animal) versenyszámot kellett teljesíteniük. A versenyszámok között alapvető különbség a célként elhelyezett lőlap milyensége, azon belül is a találati zónák pontozása volt. A szervezők az öt versenynap alatt két field fordulót, két hunter fordulót és egy animal fordulót rendeztek a versenyzőknek.

Az időjárás szokatlan júliusi arcát mutatta a bajnokság ideje alatt. Az első versenynapon olyan felhőszakadás érte a versenypályákat, hogy azok használata már nem volt biztonságos, így a szervezők a versenynap 2. órájában lefújták az aznapi fordulót. Ez azt jelentette, hogy az aznapon lőtt pontok törlődtek. A második a harmadik és a negyedik nap már ideális körülményeket mutatott a versenyzők számára, majd az utolsó forduló végére, zárszóként, ismét felhőszakadás nehezítette a még pályán lévő húrfeszítők dolgát.

Az öt versenynap alatt voltak versenyzők, akik feladni kényszerültek a versenyt, de összességében a mezőnyről elmondható volt, hogy mentálisan és fizikálisan is bírták a nehéz terepet és a folyamatos versenystressz helyzetet.

Az Európa Bajnokság záró napján az érmek átadását egy bankett követte, amelyen a 17 ország versenyzői pozitív visszajelzéseivel köszönték meg a szervezőknek a gördülékeny és professzionális szervezést.

Forrás: MISZ

https://misz.hu/news/efac-2023