TWG 2013 Cali, COL

Megrendezés éve: 2013
Helyszín: Cali, COL
Világjáték időpontja: 2013-07-25 - 2013-08-04

A 2013-as Világjátékok helyszínéért folytatott versenyt a kolumbiai Cali nyerte, amely a Dél-Amerikai kontinens első házigazda városa.

Jacques Rogge úr, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke köszöntő beszédet mondott a megnyitón.

Cali 1000 méteres magasságával száraz meleg éghajlattal rendelkezik. A sportolók elegendő víz fogyasztásával ellensúlyozták a nagy meleget, az esték a nappali hőséggel ellentétben viszont szépek és hűvösek voltak.

Cali mérete Kaohsiunggal, hasonlítható össze, így bizonyos szállítással kapcsolatos problémákra előre fel kellett készülni. Cali központjában számos versenyhelyszínt csoportosítottak. A központi étkeztetés, amely ennek a helyszíncsoportnak a közepén található, ismét nagyon nagyra értékelt és jól megközelíthető találkozóhely volt a sportolók számára, tekintettel a helyszínek rövid távolságára. Számos szabadtéri versenyhelyszín volt a városon kívül, a Kaukázus-völgyben. Ezeknél a sportoknál a szállástól a helyszínekig tartó utazási idő időnként hosszabb időt vett igénybe.

Minden versenyen nagy számú lelkes néző szurkolt, még olyan sportágak esetén is, amely eddig ismeretlen volt számukra. A salsa tánc azonban biztosan nem ismeretlen Caliban, hiszen ez a sport Caliban kelt életre. A Bikaviadal-gyűrű, a táncsport helyszíne, a salsa táncverseny döntőjében teljesen tele volt, ami szerencsére az esti órákban zajlott, mivel a lelátók napközben (sok helyszínen) túl melegek voltak a nézők számára.

A 2013-as Világjátékok résztvevői nagyra értékelték a nézők nagy számát és lelkesedését, ami igazi latin-amerikai hangulatot adott a versenyüknek. A 9. Világjátékok speciális dél-amerikai hangulatával sokáig emlékezetes marad. Láthattuk, hogy milyen az, amikor a 30 ezer fős közönség együtt szambázik, és lelkesedik a sportolókért.

Mindent egybevetve Cali erőn felül teljesített, és sikeres világjátékok után adta át a stafétát Wroclawnak.

Magyar vonatkozású eredmények

Sportág 1. helyezés 2. helyezés 3. helyezés 4. helyezés 5. helyezés 6. helyezés
Búvárúszás 1 0 0 0 0 0
Maratoni kajak-kenu 5 2 0 0 0 0

Résztvevők


Bara Alexandra

Bara Alexandra

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Csay Renáta

Csay Renáta

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Győre Attila

Győre Attila

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Kiss Tamás

Kiss Tamás

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Kiszli Vanda

Kiszli Vanda

Sportág: maratoni kajak

Versenyszám: K-1 26 km, K-1 3,6 km

Legjobb eredményei: 6x-os világbajnok, 3x-os Európa-bajnok

Születési hely, idő: Szekszárd, 1993.12.27.

Nevelőegyesület: Atomerőmű Sportegyesület

Egyesület: Atomerőmű Sportegyesület

Nevelőedző: Gutai Dániel, Meczker András

Edző: Gannoruwa Levente

Foglalkozás: sportoló

2013-ban, a Kolumbiában megrendezett Világjátékokra a tartalék csapat tagjaként érkezett. Váratlanul, a verseny előtti nap tudta meg, hogy indulnia kell a 26 km-es maratoni távon. Ha már így alakult, rögtön ezüstérmet szerzett egyesben a fiatal kajakos. Sportos, örökmozgó családban nevelkedett, így a futóversenyek és a kirándulások nem hiányoztak a közös programokból. Az iskolában több mindent kipróbált: úszott, atletizált és röplabdázott, de keresett egy sportágat, amit versenyszerűen űzhet. Így esett a választás 11 éves korában a kajakra. 2010-ben már Spanyolországban, a maratoni vb-n ifiként versenyzett és lett ezüstérmes. Onnan már nem volt megállás, szinte minden évben a dobogó tetejére álhatott a legrangosabb versenyeken. Számára egyértelmű példakép Csay Renáta, a hússzoros maratoni kajak világbajnok, akit már fiatal kora óta csodálhatott, de a mai napig együtt is versenyeznek. Vanda legjobb képességének azt tartja, hogy mentálisan nagyon erős, így a versenyhelyzetekben mindig jól tud koncentrálni. Az idei Világjátékokon a célja a dobogó – nem titkoltan az aranyérem –, de a legfontosabb számára, hogy a maximumot tudja nyújtani.

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Kövér Márton

Kövér Márton

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Noé Bálint

Noé Bálint

Sportág: maratoni kajak

Versenyszám: sprintszám, maratoni táv

Legjobb eredményei: vb-1. K1 5 km (2021), Eb-1. K1 5 km (2021), Világkupa 1. hely K1 5 km (2021)

Születési hely, idő: Budapest, 1993.10.05.

Nevelőegyesület: Váci Hajós Sportegyesület

Egyesület: BHSE

Nevelőedző: Babella László

Edző: Matyus Zsolt

Foglalkozás: sportoló

Tízéves kora óta sportol versenyszerűen. Vácon a Duna közelsége kínálta a lehetőséget, hogy kajakozzon. A sportág az élete részévé vált. Jó alapokat sikerült leraknia, egyebek mellett az állóképesség terén. Jól bírja az erős iramú részeket, és a hosszabb távokat is remekül megoldja. Úgy gondolja, hogy a technikai alapjai megvannak, és egyben jó „csapatjátékos” is. Másodszor vesz részt a Világjátékokon. Először 2013-ban, a kolumbiai Caliban megrendezett multisport eseményen ült hajóba. Birminghamben bízik abban, hogy dobogóközelben végez. „Vannak nagy maratoni nemzetek. Ilyenek például a portugálok, a spanyolok vagy a dánok. Nagyon kemény futamok várnak rám. Úgy gondolom, hogy elsősorban a sprint távon lehet keresnivalóm, de ez a sportág rengeteg meglepetést tartogat magában. A távok hosszúak, sok kérdőjel van egy-egy mezőny esetében. Én mindenesetre úgy készülök, hogy a lehető legjobb formámat hozzam majd az Egyesült Államokban” – mondta Noé Bálint, aki síkvízen szeretne bekerülni a világbajnoki, illetve az Európa-bajnoki keretbe is. A Honvéd kajakosa ezt a sportágat addig szeretné űzni, amíg annyi erőt érez magában, hogy a lehető legjobbat nyújtsa a vízen.

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Noé Milán

Noé Milán

Sportágak:

Maratoni kajak-kenu


Székely Lilla

Székely Lilla

Sportágak:

Uszonyos Úszás