A Világjátékok-negyedik Pétervári-Molnár tokiói résztvevő lett

Készült2021-04-08

A Világjátékok-negyedik Pétervári-Molnár tokiói résztvevő lett

A Világjátékok-negyedik Pétervári-Molnár tokiói résztvevő lett

Tokiói kvótát szerzett az európai olimpiai kvalifikációs viadalon az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban az olaszországi Varesében. Az ergométeres evezésben a 2017-es wroclawi Világjátékokon negyedik helyezett magyar sportoló a csütörtöki zárónap utolsó versenyszámának döntőjében a harmadik helyen végzett.

A magyar evezősöknek ez az első kvótájuk a tokiói olimpiára. A 2016-os riói játékokon két egységet indíthattak a magyarok – mindkettő az utolsó kvalifikációs lehetőséget ragadta meg a kvótaszerzésre -, az egyik Pétervári-Molnár volt, aki egypárban a 14. helyen zárt.

A magyar evezős Varesében a hétfői előfutamát megnyerte, a folytatásra viszont a kedvezőtlen, rendkívül szeles időjárás miatt két napot kellett várnia, miután előbb a keddi, majd a szerdai versenynapot is törölték a szervezők. Végül a zárónap elejére bezsúfolt középdöntőben volt jelenése, ahonnan – a verseny eredményközlője alapján – második helyével biztosan lépett tovább az A döntőbe.

Pétervári-Molnár a fináléban görög és orosz riválisa mögött, de szerb, osztrák és török ellenfelét megelőzve végzett harmadikként. Pétervári-Molnár elmondta: jól ment ugyan a hétfői nyitányon, de hiába érezte egyben a formáját, óvatosan kellett beosztania az energiáját a zárónapra, ahol két órán belül két megerőltető futam várt rá. “Nem is emlékszem olyanra, hogy nagy nemzetközi versenyen, főként egy olimpiai kvalifikációról döntő eseményen egy napon rendezzék a középdöntőt és a döntőt. Teljesen szokatlan, talán tizenhét évesen, hazai korosztályos viadalon fordult elő velem hasonló legutóbb. Durva menet lett a mai, a finálé vége már kimondottan fájt, de megérte a küzdés, a szenvedés, mert elértem a célomat, megvan az olimpiai kvóta” – nyilatkozta. Hozzátette: a két futam közötti rövid idő a középdöntő levezetése után tudatosult benne, hiszen órája már jelzett, hogy hamarosan mennie kell a döntőre. Így a levezetésből egyben bemelegítés is lett.

A második futam már nem esett jól, de tudtam, hogy meg kell csinálni, nincs mese. A szerb riválisom haladt előttem a harmadik helyen, és úgy készültem, hogy őt megfogom. A táv felénél elkezdtem küzdeni magammal, hogy mikor indítsam meg a hajómat és az előzést, erre végül ötszáz méterrel a cél előtt kerítettem sort. Sikerült is megcsinálnom az előzést, de a vége az nagyon fájt” – nyilatkozta.

Pétervári-Molnárnak a riói olimpia után voltak hullámvölgyei, de másfél éve edzésmódszert váltott, amiről korábban már többször is kiemelte, hogy bejöttek a számításai, mert előbb fizikailag, majd mentálisan fejlődött sokat. Ezzel kapcsolatban most hozzátette: ennek is köszönhető, hogy ezúttal már testben és fejben sem okozott számára problémát a kétfutamos zárónap.

(fotó: Vörös Nándor)